A computer components & hardware forum. HardwareBanter

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Go Back   Home » HardwareBanter forum » System Manufacturers & Vendors » Compaq Computers
Site Map Home Register Authors List Search Today's Posts Mark Forums Read Web Partners

Getting old Compaq 5100 to work. Please help



 
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old October 20th 03, 12:32 PM
Paul
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default Getting old Compaq 5100 to work. Please help

Hi all,

I have just obtained a very old computer that was previously used in a
university lab. I have several questions about it. I have trawled
postings here, but I am still very confused about the computer and its
behaviour.

a) The computers' exterior panel reads Compaq Deskpro 5100. Does this
mean that the computer is a Deskpro 4000 5100? I am trying to download
software/drivers for this my computer, but this is the closest match I
can get to on the Compaq website.

b) If the model is correct, then which software (in the Compaq
website) should I download for the setup/diagnostic program that so
many posts have been talking about?
The link that I use is:
http://h18007.www1.hp.com/support/fi...cate/4_74.html

c) I tried downloading the software "Computer Setup/VP and PC
Diagnostics" but that only creates a single diskette. Some posts have
state that the Setup/Diagnostic program should have created 3
diskettes. Am I downloading the wrong package?

d) The computer came with a VxWorks O/S and it boots off the Ethernet
network. So, I have detached the HDD and plug it into another
computer, before wiping the whole drive and creating a single
partition. Then I formatted the HDD to FAT32 and inserted Windows
system files into it. When I have re-attached the HDD to the Compaq
computer, I could not boot off either the floppy or the HDD. What is
wrong?

e) To try booting the machine (after performing step (d)), I have
created both an MS-DOS(Windows) and Setup/Diagnostic (mentioned in
(c)) boot disks. Both refuse to boot. I try booting them using F10
after then memory check, and then the standard 2 beeps. All that
happens is the floppy gets reads twice, briefly, before and after the
2 beeps. After that, I get the error:
"Non-system disk or disk error, please insert the correct disk and
press any key"
I think it is trying to read off the HDD here?

f) Should I try to jumper the HDD to slave to force the floppy to
boot?

Thank you very much in advance for ANY pointers/clues.

Paul
  #2  
Old October 20th 03, 02:37 PM
Mike Calkins
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

For a better answer, post the serial number of the machine. That'd tell
some of us, what you have..

Mike in Houston


"Paul" wrote in message
om...
Hi all,

I have just obtained a very old computer that was previously used in a
university lab. I have several questions about it. I have trawled
postings here, but I am still very confused about the computer and its
behaviour.

a) The computers' exterior panel reads Compaq Deskpro 5100. Does this
mean that the computer is a Deskpro 4000 5100? I am trying to download
software/drivers for this my computer, but this is the closest match I
can get to on the Compaq website.

b) If the model is correct, then which software (in the Compaq
website) should I download for the setup/diagnostic program that so
many posts have been talking about?
The link that I use is:
http://h18007.www1.hp.com/support/fi...cate/4_74.html

c) I tried downloading the software "Computer Setup/VP and PC
Diagnostics" but that only creates a single diskette. Some posts have
state that the Setup/Diagnostic program should have created 3
diskettes. Am I downloading the wrong package?

d) The computer came with a VxWorks O/S and it boots off the Ethernet
network. So, I have detached the HDD and plug it into another
computer, before wiping the whole drive and creating a single
partition. Then I formatted the HDD to FAT32 and inserted Windows
system files into it. When I have re-attached the HDD to the Compaq
computer, I could not boot off either the floppy or the HDD. What is
wrong?

e) To try booting the machine (after performing step (d)), I have
created both an MS-DOS(Windows) and Setup/Diagnostic (mentioned in
(c)) boot disks. Both refuse to boot. I try booting them using F10
after then memory check, and then the standard 2 beeps. All that
happens is the floppy gets reads twice, briefly, before and after the
2 beeps. After that, I get the error:
"Non-system disk or disk error, please insert the correct disk and
press any key"
I think it is trying to read off the HDD here?

f) Should I try to jumper the HDD to slave to force the floppy to
boot?

Thank you very much in advance for ANY pointers/clues.

Paul



  #3  
Old October 20th 03, 11:30 PM
Paul
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

"Mike Calkins" wrote in message ...
For a better answer, post the serial number of the machine. That'd tell
some of us, what you have..

Mike in Houston


Hi,

Um... I dont know which number is the serial number. Seems to have
numbers pasted all over the internal/external of the machine.

Any help here?

Paul
  #7  
Old October 31st 03, 09:13 PM
Wipout4ski
external usenet poster
 
Posts: n/a
Default

the old deskpros are cable select meaning you can leave the drives jumpered as
masters instead of specifying a slave drive,

to be honest you should be able to throw on win98 and all the drivers except
possibly the video driver will be there


 




Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus V8420 v29.4x drivers for WinXP won't work Flow Nvidia Videocards 0 November 4th 04 07:23 PM
PCI modems don't work? Rivergoat Asus Motherboards 6 April 7th 04 02:18 PM
Can't get network to work on A7N8X-E Deluxe Clarity Asus Motherboards 3 April 6th 04 10:54 PM
Compaq FAQ HH Compaq Computers 0 October 19th 03 10:17 PM
Compaq UPS T1500h and RS232 christian Compaq Computers 0 June 23rd 03 10:06 PM


All times are GMT +1. The time now is 06:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2022 HardwareBanter.
The comments are property of their posters.